Okategoriserad

Öka och minska i vidd, del 2 – byxa

I detta inlägg kommer jag visa justeringar du kan göra för att öka/minska volymen över magen och stussen.

Öka volymen över magen:

Tycker du att midjan sitter för lågt framtill eller om du har en lite rundare mage, kan du klippa upp mönstret ungefär på höftlinjen och öka upp fram 1-2cm. Detta ger en längre gren framtill. Kom ihåg att justera fickorna också.

Vill du göra en större ökning är det bra att både öka i grenens längd och också på midjans bredd framtill. Klipp upp mönstret enligt bilden och öka upp både på bredden och längden. Vinkla inte upp grenen framtill för mycket, den bör vara rak (lodrät) eller lite sluttande åt höger.

Minska volymen över magen:

Får du extra tyg vid grenen som du vill nypa bort kan du korta grenens längd. Du klipper då upp mönstret ungefär vid höftlinjen och ”vimmar” bort vidd framtill. (VIM = ”veck i mönstret”, dvs ”vimma bort” är att ta bort ett veck i mönstret.) Testa nåla bort vidd vid provningen för att se hur mycket tyg du ska vimma bort.

Öka volymen över stussen:

Vill du enbart öka någon/några cm över stussen kan du ”spräcka upp” grenen över höftlinjen. (Och spräcka upp är motsatsen till att vimma, dvs du lägger till ett veck eller volym.)

Vill du öka upp mer, både på grenlängden men också på vidden är det bra att klippa och spräcka upp enligt bilden nedan. I detta fall har jag velat behålla midjans mått, och då inte lagt till någon vidd i midjan. Beroende på hur mycket du vill öka upp vidden kan du också öka vid grenspetsen, men det är kanske inte nödvändigt i varje fall.

Minska volymen över stussen:

För att ta bort volym över stussen vimmar du bort vidd vid grenen.

Märker du att det blir mycket extra tyg under stussen på låret kan du behöva göra en större justering som nedan. Enklast är att sy ett prov och nåla bort den extra vidden.

Kolla gärna lite extra på grenens lutning på bakbyxan. För en större stuss blir lutningen större, medans en plattare stuss har en rakare lutning. Olika mönster kan ha olika lutningar, så därför kan det variera hur mycket du behöver justera ditt mönster. Materialet kan också påverka detta, ett mönster gjort för vävt tyg eller trikå tyg kommer inte ha samma lutning. Mitt tips är att ta för vana att kolla hur lutningen ser ut och hur ”din lutning” behöver vara. Om jag ska ge råd om mönsterjustering för en kund behöver jag både se plagget på kunden, men också se hur mönstret ser ut. Med tiden tränar man upp sitt öga och har lättare att se direkt vad som behöver göras.

Lycka till och fråga gärna om du vill att jag ska förtydliga något!

Lämna ett svar