Okategoriserad

Passform i grenen – byxor

Jag har testat ett nytt sätt att illustrera passformsproblem! Jag behärskar inte programmet helt ännu, så ni får ha överseende att alla bilder kanske inte är jätte tydliga… Vissa av bilderna är också ganska överdrivna för att det skulle synas på 3D bilden, men hoppas ni förstår vad jag ville få fram!

Fieldfare joggers gren – fram

Så här ser grenen ut på mina Fieldfare joggers. Jag har använt detta som utgångspunkt och sedan justerat mönstret på ett ”dåligt” sätt. Kroppen är densamma på alla bilder (man kan ändra kroppen i programmet också, men behöver läsa på lite mer om hur man ska göra det….). Den rödsträckade linjen på kommande bilder visar hur originalet ser ut.

För kort grenspets – fram

Här är grenspetsen för kort och det blir därför dragningar snett ner mot grenen. Plagget ligger för nära kroppen, det behöver mera vidd framtill.

För mycket tyg i grenen – fram

Det bildas lösa lodräta veck vid nedre delen av grenen. Felet är att grenens vinkel är för sluttande och grenspetsen är för långt ut, det är för mycket tyg framtill. Enklaste sättet att se hur mycket man ska ta bort är att först nåla bort tyg när du provar byxan och sedan tråckla från insidan den nya grenformen och prova igen.

Grenen är för lång fram

Det bildas en påse framtill vid grenen. Ni ser på mönstredelen att jag lagt till en ”kil”. Detta gör att framgrenen blir för lång och grenens övre halva får en för sluttande vinkel. På byxan känns det som att man vill nåla bort ett veck i grenen eller ”lyfta upp” midjan för att grenen ska lägga bättre. Denna justering visade jag också i tidigare inlägg som handlade om att öka/minska vidden över magen och stussen.

Grenen är för djupt skuren fram

På 3D bilden kan detta passformsproblem se lite liknande ut som den tidigare bilden. Skillnaden är att den förra bildade en ”extra påse” som man ville nypa bort. Här bildas det istället strålande veck (som morrhår) som visar att det istället saknas tyg. Grenen är för djupt skuren och därför spänner tyget från låret till grenen.

Fieldfare joggers gren – bak

Här är originalformen för bakstycket på Fieldfare joggers mönstret.

För lång grenspets – bak

Här är grenspetsen för lång. Vidden över stussen ser rätt bra ut, men det samlas för mycket tyg och bildar veck under stussen vid grenen.

För kort grenspets – bak

På denna bild är grenspetsen bak alldeles för kort och det börjar därför dra upp mot grenen, tyget spänner under stussen. Det syns inte så bra på 3D bilden, men tyget drar snett nedifrån låret upp och in mot grenspetsen.

Grenen för kort och rak gren – bak

I The Great British Sewing Bee pratade dom i ett avsnitt om ”hungry bum”. Det tycker jag är en väldigt bra beskrivning för detta problem, tyget och grenen vill glida upp och ”äta” rumpan. Grenen är för kort, både upptill och även för rak, dvs den är inte tillräckligt ”rundad” eller utskuren nertill. Grenen vill ta den kortaste vägen och glider därför upp. Upptäcker man detta vid provningen kan man enkelt tråckla en ny, mera utskuren grenlinje och prova igen. Man kan även se att midjan mitt bak inte är helt rak, det bildas ett litet V vid grensömmen. Ser man detta (kan även förekomma framtill) kan du höja upp midjan lite grann och också kontrollera att vinkeln är 90 grader.

De två senaste bilderna visar båda en för kort gren där tyget glider upp. Hur vet man då vilken ändring man ska göra? Det syns som sagt inte så bra på bilden med för kort grenspets, men där spänner tyget och strålar upp mot grenen och den är tight under stussen. På den sista bilden bildas det istället lodräta veck (eller snett sluttande från sidan av stussen in mot insida lår), dvs vecken har en annan riktning. Det är för mycket tyg i nedre grenen som man vill ”nypa bort”.

Hoppas detta hjälpte, lycka till med dina justeringar!

Lämna ett svar