Okategoriserad

Öka eller minska vidd, del 1 – byxa

Jag hade velat samla alla justeringar man kan göra för en byxa i ett inlägg, meen, jag kom fram till att det skulle bli ett så enormt långt inlägg och att det skulle ta evigheter att sammanställa. Därför kommer jag dela upp det i flera inlägg och istället jobba med att kategorisera ändringarna för att det ska vara lätt att hitta dem på bloggen (återkommer när min hemsida är bättre uppbyggd och lättare att söka i…)

Hur som helst. Jag börjar med att visa hur du kan öka eller minska i vidd på ditt mönster.

Nedan är en bild på mina Fieldfare joggers för dam, men självklart kan man tillämpa samma justeringar på andra mönster. Innan du gör justeringar på mönstret, kolla stretchen på ditt tyg! Är det ett stummare tyg än rekommenderat är det kanske bättre att till och med gå upp en storlek. Men om det är ett väldigt stretchigt tyg kanske du inte behöver öka lika mycket.

Fieldfare dam joggers utan några justeringar

Öka midja:

Om ditt midjemått är 6cm större jämfört med kroppsmåttlistan, kan du öka midjan totalt med 6cm. Fördela halva den vidden, dvs. 3cm på fram sida, bak sida och bak grenen och öka även midjelinningen med 3cm. Justera även fickpåsarna. Du ökar enbart med halva vidden eftersom alla mönsterdelar klipps ut två gånger, och då ökar du totalt 6cm.

Hur du ska fördela vidden varierar på din siluett. Är du rakare i midjan på sidorna, kanske du enbart vill lägga till vidden i sidorna och inget i bak grenen. Vill du hellre öka vidden framtill på magen rekommenderar jag en s.k. ”full tummy adjustment” som kommer i ett senare inlägg.

Minska midja:

Samma sak gäller om man vill minska midjan med totalt 6cm. Dela det på halva och minska vidden i sidorna och i genen bak, eller enbart i sidorna beroende på din kroppssiluett. Kom ihåg att minska på linningen också. Justera även en inre och yttre fickpåsarna.

Öka vidd på höfterna:

Vill du öka höfternas vidd på mönstret ritar du ut en ny mjukt rundad linje och breddar önskad vidd på höften. Titta på mönstret var höften är som bredast och öka där. Justera även fickpåsarna. För att räkna ut hur mycket du vill öka jämför du ditt mått med kroppsmåttlistan och fördelar det sedan på mönstret. Så vill du t.ex. öka totalt 4cm, ökar du 1cm på sida. (Framstycke ökat 1cm x2 + Bakstycke ökat 1cm = 4cm ökad totalvidd).

Titta på din siluett och se var det är du vill öka vidden. Denna justering passar om du enbart vill bredda höfterna på sidan. Men vill du hellre öka vidden för en större stuss baktill, rekommenderar jag att enbart öka vidden bak som jag kommer visa i ett senare inlägg.

Minska vidd på höfterna:

Har du rakare höfter och det blir extra vidd på sidorna, kan du göra sidorna rakare. Vill du minska höfterna med totalt 4cm, minskar du 1cm på både fram- och bakstyckets höfter. Justera även fickpåsarna.

Öka vidd över vaderna:

Vill du öka vaderna med totalt 4cm, delar du det måttet med 4, och du ökar då varje sida med 1cm. Ungefär halvvägs eller 1/3 mellan knät och nedre kanten kan du lägga på vidden och sedan rita om sidlinjerna till en mjuk linje.

I detta exempel har jag inte ökat något på den nedre vidden, men vill du även öka det måttet kan du självklart öka det med.

Öka vidd över främre låret:

Om du har kraftigare lår framtill är det bättre att enbart öka vidden på framstycket. Klipp upp mönstret ungefär som de streckade linjerna. Yttre och inre sidolinjernas längd vill du behålla eftersom de ska sys ihop med bakstycket, så där ska mönsterdelarna fortfarande ”sitta ihop”. Öka vidden i mitten av låret och rita ut nya jämna sidlinjer. Midjans form upptill kan du behålla som tidigare (eftersom lite av höjden minskas på mitten när du vrider upp mönsterdelarna).

Att klippa upp mönsterdelen på detta sätt är bra om du vill öka rätt mycket. Men är det bara någon cm du vill öka kan du göra det enklare och bara ”raka till” både den inre och yttre sidolinjen mellan grenen och knät.

Hoppas detta hjälpte! I kommande inlägg ska jag visa justeringar för om man har större/mindre stuss baktill och större mage.

Att veta hur man ska fördela den ökade/minskade vidden är inte alltid lätt. Var noggrann med hur du mäter dina mått (och mät ofta!) och jämför med kroppsmåttlistan. Olika företag har troligtvis olika måttlistor de utgår från, så det är bra att kolla en extra gång eftersom det kan variera. Men sedan handlar det också om var på kroppen den extra/mindre vidden är för att veta vilka justeringar man ska göra. Titta på dig i spegeln (utan att vara dömande eller självkritisk, nu är det mönstret och kläderna som ska anpassas efter dig!!) och lär känna din kropps siluett helt enkelt. Hållning har t.ex. en stor betydelse för hur vidden fördelas och det framkommer inte bara genom att mäta de vanliga måtten. Jag är samma storlek över midjan och stussen, men p.g.a att jag svankar och har lite mera ”ihopsjunken” hållning så glappar oftast midjan bak i ryggen och istället känns midjan för tight framtill. Det totala måttet för midjan är bra för min kropp, men vidden behöver ökas framtill och minskas baktill. Och ja, denna justering kommer även i ett framtida inlägg!

Och mina Fieldfare joggers hittar du på min Etsy shop!

Lämna ett svar