Okategoriserad

Blanda storlekar – baby

Att välja rätt storlek kan ibland vara knepigt. Det är sällan man är samma storlek på alla mått och vilka mått ska då styra? Det fina med att sy sina egna kläder är ju att man har möjlighet att anpassa mönstret efter din kropp (eller den du syr åt). Jag tänkte börja med att visa hur du blandar storlekar på baby.

Börja med att mäta din baby. För en byxa är de viktigaste måtten kroppslängden, midja och stuss.

I det här exemplet kommer jag blanda storlekarna 74 och 86. När du skriver ut ditt PDF-mönster kan du då välja att enbart skiva ut dessa storlekar. Jag föredrar att göra mönsterjusteringar på sylinjerna och själv lägga på sömsmån i efterhand, men det är en vanesak.

Storlek 74 och 86 utan justeringar.

I det första exemplet nedan är babyn närmare 74cm lång, men midjan och stussen är närmare stl 86. Jag kommer då att följa längd-måtten för stl 74 och vidd-måtten för stl 86.

På midjemudden och bemudden är det lättast att blanda storlekar, så börja med dem. På höjden följer du stl 74 och på bredden följer du stl 86, rita gärna med en annan färg så det är lättare att särskilja. Jag har valt en röd färg.

Tips: Eftersom midjemudden ska sys i muddväv är det bra att kontrollera tygets stretch och speciellt hur bra återhämtning den har. Är det ett tyg som växer mycket och inte dra ihop sig så bra kommer midjan att upplevas stor efter en tids användning. Ja, jag har själv gjort detta misstag. Min dotter höll på att tappa byxorna efter halva dagen och jag fick tillfälligt lösa det med att vika in den över kanten innanför blöjan… När jag såg hur mycket tyget växte kunde jag testa att nypa bort en del vidd när hon bar byxan. Jag sprättade sedan bort mudden, klippte/sydde av den extra vidden jag hade nypt bort, och sydde tillbaka mudden. Efter det kunde hon ha byxan hela dagen! Om du har en mudd som verkar växa kan du dra ut det en del innan du klipper ut mönster, på samma sätt som att för-tvätta tyget så ”för-stretchar” du det. Då kan inte tyget växa lika mycket i användning. Ett annat förslag är att ta bort någon/några extra cm på vidden.

Men tillbaka till mönsterjusteringen. På själva byxbenen vill du göra samma sak, följa längd-linjerna för stl 74 och vidd-linjerna för stl 86. Men, här vill man behålla midjans och nedre benets vidd. Tex. på benet vill du behålla stl 86 vidden och flytta den uppåt och sedan göra en ny inre och yttre sidolinje som mjukt går över till stl 86.

Nedan är ett annat sätt att korta längden, men med samma resultat. Jag har använt stl 86 och kortat grenlängden och benlängden genom att klippa och föra ihop mönstret. Hur vet man då var man ska dra den horisontella linjen och klippa mönstret? Det är faktiskt inte så noga! Sällan jag säger det inom mönsterkonstruktion… Markera ut linjen ungefär på halva benhöjden och halva grenhöjden.

Rita sedan en ny linje för sidorna, tänkt gyllene medelvägen för att jämna till hacket.

Samma princip gäller om din baby är stl 86 på längden och stl 74 på bredden. Och samma sak här, du vill behålla midjans och benets nedre vidd och flytta upp/ner dem.

Ni får gärna ge feedback på dessa mönsterjusteringar! Jag är nyfiken att höra vad ni tycker och om det är något som kan göras tydligare

Lycka till med era mönsterjusteringar.

Vill du köpa detta Fieldfare joggers mönster för baby hittar du det här på min Etsy shop!

Lämna ett svar