Okategoriserad

Mönster hack – shorts

Äntligen är det sommartider och dags att använda shorts! Har du ett byxmönster du gillar kan du enkelt göra dem till shorts, men det är ett par saker som är bra att tänka på!

Jag har gjort shorts till min kommande baby av mitt mönster Fieldfare baby joggers och tänkte här visa de olika stegen. Samma princip gäller också för byxor för dam, barn och herr.

Jag ville ha ett uppvik som avslut så att den aviga sidan syns. För att få ett snyggt avslut så vek jag in 0,5cm vid uppvikets överkant och sydde fast det för hand.

Göra om långbyxa till shorts:

1. Bestäm längd på shortsen

Antingen mäter du på dig själv eller ditt barn och ser hur lång innerbenslängd du vill ha eller så kan du mäta ett par shorts du redan har och gillar.

Jag ritade ut den nya benöppningen ungefär på hälften av byxbenet. Detta byxmönster har ju en bred benmudd också som påverkar den totala benlängden, så räknar man med benmudden blir den shortsens benlängd ungefär 1/3 av längden. Jag vill att shortsen slutar straxt ovanför knät.

2. Få en jämn övergång

För att den nya benöppningen ska få en snygg och mjuk övergång vid sidsömmarna kan du lägga ihop mönsterdelarna, både yttre och inre sidsömmarna, och runda till kanten om det behövs.

3. Rita ut uppviket och sömsmån

Jag vill ha ett 2cm uppvik och en diskret kant upptill, så därför lade jag till en 0,5cm som ”invik”.

För att uppviket inte ska bli för litet i sidorna och börja strama, behöver uppvikets kant vara lika bred som byxan. Därför har jag ritat ut en tunnare linje där uppviket ska sluta och sedan ”speglar” jag ner den linjen och får då uppvikets kant.

Eftersom jag använder ett mjukt joggingtyg kan jag ”tvinga” tyget att vikas i en lätt rundad form med hjälp av att pressa med ånga.

Om du har svårt att tänka ut exakt hur vinklarna på uppviket och det lilla ”inviket” ska vara kan du testa vika upp pappersmönstret och klippa längs kanten och sedan veckla ut och se hur vinklarna blir.

4. Sy byxan

Efter att byxan är utklippt syr dy byxan som vanligt. För att fålla shortsen viker och pressar du först det lilla inviket och sedan uppviket och antingen syr ner kanten på maskin eller som jag gjort, syr kanten för hand.

Du kan såklart göra andra avslut på benet också. Du kan ha en vanlig fåll, sy på ett separat uppvik eller någon helt annan lösning.

Lycka till!

Lämna ett svar