Okategoriserad

Länga eller korta ett byxmönster – dam

En vanlig mönsterjustering är att länga eller korta en byxa. Jag har därför gjort en guide för hur du länger/kortar ditt mönster och också hur mycket du ska justera. Mitt Fieldfare joggers mönster är gjort för en person som är ca 168cm, men kroppens proportioner kan såklart variera även om man är den längden. Därför kan det även vara bra att mäta den inre benlängden och totala grensömmen och jämföra med nedan måttlista.

Inre benlängd mäts från genen ner till golvet. Enklaste sättet att mäta den totala grenlängden är att knyta ett band runt midjan på smalaste stället och mäta grenlängden från midjan fram till midjan bak. Jämför sedan med måttlistan ovan och se ifall det är främst grenhöjden eller benlängden som behöver justeras på mönstret.

Hur mycket behöver du då länga mönstret? Om du har 5cm kortare/längre inre benlängd jämfört med måttlistan, då kan du korta/länga benen med 5cm. Är din totala grenlängd 3cm kortar/längre jämfört med tabellen, korta/läng då med 3cm totalt, alltså 1,5cm på framstycket och 1,5cm på bakstycket. Den totala grenlängden är dock lite klurigare, eftersom den längden kan bero på hållning eller ens fördelning av kroppsvidd. Men detta kan ge en indikation i alla fall till hur stor injusteringen bör vara.

Sedan spelar såklart tycke och smak in också. Hur högt vill du att byxans midjan ska sitta? Hur långa byxben vill du ha? I sömnadsbeskrivningen finns därför en måttabell för det färdiga plagget. Om du har ett favoritplagg så kan du jämföra de måtten med ditt plagg och få en indikation om vad som behöver längas/kortas.

Det enkla och snabba sättet: Är det bara någon enstaka cm du vill justera mönstret kan du göra det enkelt och bara öka/minska sömsmånen med 1cm i benet eller midjan, beroende på var man vill länga mönstret. Men behöver man göra en större justering är det bättre att sprida ut längden så vidden placerar sig rätt.

På mitt mönster finns det inga färdigt utdragna linjer för var man kan länga/korta mönstret, men du kan ta stämhacken till hjälp. Stämhacken på benet visar knäts position och du kan dra din linje där. För grenen kan du dra linjen vid fickans öppning.

Så varför har jag inte ritat du dessa linjer på mönstret? Tja, mest för att det finns finns inte någon exakt regel för var denna linje ska placeras och det beror också på vilken del du vill länga. Vill du länga benen väldigt mycket är det dessutom bättre att göra det på fler ställen för att få det mera jämt fördelat. Och kanske vill du länga övre benet mer jämfört med nedre benet? Det beroende helt på hur din kropp ser ut. Nedan är exempel på om du vill fördela längden på 3 olika ställen, dvs vid knät, mitt på låret och mitt på vaden.

Om du vill länga tex. grenen totalt 3cm och benen 5cm, börja med att klippa upp mönstret på den sträckade linjen vid knät och över stussen. Flytta sedan upp midjan 1,5cm på både fram och bakstycket, var noggrann att flytta lika mycket överallt och kom ihåg att också flytta upp stämhacket för fickans nedre placering. För att länga benet ökar du avståndet vid knät med 5cm. Du kan ha ett extra mönsterpapper under ditt uppklippta mönster och sedan tjepa eller limma fast den nya placeringen på mönsterpappret. Rita ut nya jämnare sid- och grenlinjer.

Samma princip gäller om du vill korta genen med totalt 3cm och benet med 5cm. Du klipper upp den sträckade linjen vid stussen och grenen och för mönsterdelarna omlott och tejpar eller limmar den nya placeringen. Var noga med att det blir 1,5cm jämt över stussen och 5cm jämt vid knät. Kom ihåg att också flytta ner stämhacket för fickans nedre placering.

Jämna sedan ut sid- och grenlinjen.

I ovan exempel förlängs mönsterdelarna lika mycket på alla ställen. Men ibland vill man kanske bara förlänga eller korta fram/bak grensömmen. Då kan du klippa upp mönsterdelen på stusslinjen och ökar/minskar enbart vid grensömmen. Vid sidan ökar eller minskar du inget, så sidans längd är fortfarande densamma som innan. Jämna sedan till grensömmen och sidolinjen så den får en fin form.

Denna justering kan göras både på fram eller bakgrenen och det kan behövas ifall ens hållning gör att midjan inte är horisontell. I nedan exempel är tex. den totala grensömmen fortfarande 70cm för en stl 38, men längden till midjan fram är längre än till midjan bak. Då kan man öka grenen fram med 1-2cm och minska grenen bak med detsamma. Sidan är fortfarande oförändrad. Denna justering kommer att påverka fickans form, så kom ihop att göra samma sak på fickan. Lättast är att lägga fickdelarna ovanpå det justerade framstycket för att se hur mycket som behöver spräckas upp.

Denna justering kan också göras om man har större/mindre mage eller rumpa. Men jag kommer gå in på den justeringen mera noggrant i ett senare inlägg!

Du kan köpa Fieldfare Dam Joggers på min Etsy shop, länk hittar du här!

Lämna ett svar