Okategoriserad

Årskrönika

Snart är detta år slut och dags att titta tillbaka på året som gått. Det är sällan jag tar mig tiden att reflektera över vad som hänt, ofta fortsätter jag bara att köra på och då fortsätter man ju ofta i samma gamla hjulspår. Därför tänkte jag börja det nya året med att avsluta detta år ordentligt.

Januari
Året inleddes riktigt dåligt. En arbetsresa till Stockholm och H&M var inbokad, men jag fick ställa in resan pga sjukdom. Som tur har vi ju utvecklad teknik och jag kunde köra avprovning via Skype och jobba på distans istället. Resten av januari gick lite smidigare med två veckors jobb i Stockholm, provsömnad för mina egna mönster och planering av vårens kurser för Medborgarskolan.

Februari
Februari innebar mera resor till Stockholm och mera jobb för H&M. Ett projekt jag deltog i var designsamarbetet H&MxGiambattista Valli, vilka fantastiska klänningar och tyllskapelser man fick vara med och skapa!

Mars
En orsak varför jag kunde göra så många och långa arbetsresor (oftast var de på 4-5 dagar och två veckor i följd) var att min man var föräldraledig med vår dotter som då var 1,5år. Det var såklart otroligt jobbigt att vara ifrån henne under så lång tid, men samtidigt stärktes deras relation och det var fint att se. Men i mars började hon på förskola och min man gick tillbaka till jobbet och efter det funkade det inte att resa på samma sätt som tidigare. Som tur kunde jag fortsätta göra en del jobb på distans, men det är klart att det påverkade arbetsmängden.
Jag höll i mina första kurser via Medborgarskolan här i Umeå, en helgkurs i mönsterkonstruktion och en kvällskurs i trikåsömnad.
Och sist, men inte minst, en ny milstolpe nåddes som företagare. Jag tog ut min första lön!

April
Mera arbetsresor till Stockholm och mera konsultjobb för olika företag. På hemmafronten började lilla tjejen på en ny förskola och det innebar två veckors inskolning att ta hand om.

Maj
I maj fick jag en kontorsplats på företagsinkubatorn eXpression. Bästa beslutet någonsin! Jag har fått så mycket hjälp bl.a. via utbildningar, föreläsningar, affärscoachning och fått nya kontakter här i Umeå. Ensam är inte stark och att ha trevliga bordsgrannar att snacka med är guld värt!
Jag började även ett sommarvikariat på Ohlssons tygers Webbshop. Jag har väldigt lite erfarenhet av retail så detta var ett gyllene lärotillfälle.


Juni
Under denna månad jobbade jag mycket för Björn Borg och det blev även en resa ner till deras kontor.
Sommaren var rätt uppbokad, men jag ville inte att arbetet med PatternByMalena skulle helt stanna av. Därför skickade jag iväg flera mönster för provsömnad till duktiga VikenasDesign, skönt att kunna delegera bort en del jobb!

Juli
Två veckors efterlängtad semester! Det hade behövts mera, en lärdom till nästa år.  

Augusti
Det blev (som vanligt) en salig mix av jobb. Ett roligt uppdrag var att jobba med Johanna från Last stitch som jag lärt känna via Instagram.
Det blev även ett uppstartsmöten om ett mönsterprojekt som Curisoum i Umeå hållit i. Textil- och modeindustrin är inte så stor i denna stad, så att få jobba lokalt är extra kul.

September
Tredje förskolan och tredje inskolningen för lilltjejen vilket innebar en hel del pusslande i kalendern…
Projektet Body to Bits and Back via Curiosum påbörjades (eller avslutningen på projektet påbörjades…) som skulle pågå hela hösten.
Vi hade en draperingskurs hemma hos mig och jag gick själv på en säljkurs via eXpression.
Tillsammans med Ida Hillebjörk från Eljest pratade vi moderemake på Umeå Fashion & Design i MVG gallerian.

Oktober
Jag och Karin Björk från Bjork Design åkte till Borås och Göteborg på studieresa, mer om det hittar ni här!
Sy- och Hantverksmässa kom till Umeå, mitt första besök till en symässa!
Det blev en snabbresa till Stockholm för överlämning och fortsatte sedan med distansjobb.
Expression fick nu flytta tillbaka till sina gamla lokaler (huset hade renoverats) vid Konstnärligt Campus. Lite längre från stan, men utsikten vid älven kompenserade.

November
I november var det inte så många konsultuppdrag inbokade. Då passade jag på att jobba mera fokuserat på PatternByMalena.
Det blev ett besök på hantverksmässa i Tammerfors, gick prissättningskurs via eXpression och åkte på konferens till Stockholm.

December
Det gick framåt med mina egna mönster och jag sydde fotoprover och började förbereda sömnadsbeskrivningen. Jag och Judith från Flora-L design hade en textil workshop i eXpression’s Pop-in butik i MVG gallerian.
Min bokförare gick igenom bokslutet, det blev en snabbtur till Stockholm och sist men inte minst, jag hade en hel veckas semester över julen!   

Ett år går snabbt men en hel del har hunnits med!

Det som varit bra:
Jag är otroligt tacksam för alla konsultuppdrag jag fått. En del uppdrag har varit på 2 timmar och andra har varit på flera veckor. Dessa uppdrag är min ”brödföda” och det har varit lärorikt och intressant att få jobba med olika kunder och företag.

Största svårigheten:
Att ha en vettig planering är det absolut svåraste. Många uppdrag kommer med kort varsel och flexibilitet är då viktigt. Men det gör också att det är svårt att planera och ofta kommer flera jobb samtidigt vilket gör att arbetsbelastningen är ojämn.
En annan svårighet är att jobba med flera olika projekt och kunder samtidigt, det gör det svårt att fokusera. Mina egna mönster har kommit sist i prio ordningen och det har därför gått väldigt långsamt framåt på den fronten. Det har varit svårt att komma ihåg vad man gjorde sist och jag har därför fått göra om vissa moment ett par gånger.

Lärdomar inför nästa år:
Slarva inte med återhämtningen! Två veckors sommarsemester är för lite. Har man inte energi kan man inte prestera på topp. Hösten har varit otroligt tuff och mår man inte bra är det bättre att säga nej och ta en paus. Men mer om det senare…

Jag är så otroligt tacksam för allt som hänt under året, alla fina samarbeten, uppdrag och människor jag fått träffa. Jag hoppas nästa år ska bli lika händelserikt!


One Comment