Inspiration

Besök till Tammerfors hantverksmässa

Den 16 november åkte jag och mina två systrar till Tammerfors på hantverksmässa. Vi åkte med en arrangerad bussresa från Vasa, mycket smidigt! Detta är tydligen den största hantverksmässan i Europa och den hade nästan 50’000 besökare förra året. Här hittar ni länken till deras hemsida. Jag har bara besökt Umeå Sy- och hantverksfestival tidigare som är ganska liten, så detta var en intressant mässa att besöka!

Mässan bestod av 4 hallar, två större hallar med allt möjligt inom hantverk, en mindre hall med olika designföretag (mest inom beklädnad, men även smycken och andra accessoarer) och en mindre hall med matverk.

För mig var tyg- och symönsterutställarna de mest intressant, men det fanns verkligen allt man kan tänka sig inom hantverk.

Det fanns ett flertal tygleverantörer med egna tryckmönster. Jag brukar sällan bära mönstrade plagg, men här fanns mycket fint!

Mereen hade härliga enfärgade ulltrikåer, tänk att kunna göra snygga underställ av dessa.

Priserna var ändå ganska saftiga tycker jag, de flesta mönstrade trikåtygerna var kring 20€/metern och ulltrikåerna det dubbla. Jag förstår att kvalitétyger kostar, men den här gången blev det ändå inget köp för mig.

Det var många romantiska blommönster i lite mera nedtonad färgskala.

Jag håller på att skapa mina egna symönster och därför var det extra intressant att se andras symönster. Och jag tyckte mig se en skillnad mellan finska mönster och mönster från andra länder. På denna bild är det flera olika mönster, men jag tror inget var från Finland. Mönstrena på bilden hade oftast bara en design/variant per mönster och de är väldigt snyggt paketerade. Många finska mönstermärken satsade mera på att göra många modellvariationer i ett och samma mönster men ändå till ett ganska lågt pris. Däremot hade man inte satsat så mycket på själva layouten, designen på förpackningen eller själva ritandet av mönstret, flera märken hade t.ex. ritat alla storlekar med likadana svarta sträck. Är det någon som känner igen sig i denna spaning? Ett undantag till detta skulle jag säga är finska Named clothing som satsat mera på ”branding” och design, men tyvärr tror jag inte de deltog i mässa…

Och självklart var det garn som dominerade på mässan. Jag stickar inte själv, men när man ser denna monster blir man ju lite sugen ändå på att börja.

Det var roligt att besöka mässan, man fick många nya intryck, tankar och idéer. Men, man får räkna med trängsel, det var MYCKET folk där. Och det var många utställare som ni kan se på högra bilden! Är man bara där en dag kan jag rekommendera att försöka fokusera på det som intresserar dig, det blir för mycket annars och tiden räcker inte till att se på allt. Det intressanta var ändå att i princip alla utställare var finska företag och jag hörde enbart finska och finlandssvenska bland besökarna. Tänk att lilla landet Finland kan ordna en sådan här stor hantverksmässa med i princip bara inhemska utställare och besökare! Hantverkskulturen och intresset är otroligt starkt här!

Lämna ett svar