Okategoriserad

Mitt första CoLab

Jag har flera gånger nämnt att jag ska berätta mera om mitt samarbete med Malena ”Malenami” Björndahl. Så mycket gott har kommit från det och jag vill därför dela med mig hur det började.

Som egenföretagare behöver man ha många roller, man måste vara administratör, säljare, marknadsförare, göra ”själva jobbet” dvs mönsterkonstruktion, vara allt-i-allo och lite mer därtill ännu. En del saker delegerade jag bort direkt, som bokföringen. Annat har jag behövt göra själv, pga ekonomiska begränsningar, även om det inte varit min styrka. Marknadsföring och hantering av sociala media är en sådan sak. Efter att jag lyssnat på en föreläsning via eXpression om just dessa ämnen av Zanna Metzer från Sisters in Law insåg jag att jag behöver hjälp! Mitt flöde på Instagram var spretigt och det såg inte alls visuellt ut som jag ville. Jag visste redan detta, men efter föreläsningen bestämde jag mig för att något måste hända. Jag pratade med min affärscoach på eXpression och diskuterade hur jag skulle kunna förändra och förbättra mitt arbete och som så ofta kom vi fram till att är det något du inte kan själv så behöver du ta hjälp av andra. Antingen delegerar du bort det eller så tar du hjälp av någon som kan lära dig det. Ensam är inte stark.

Jag hade länge följt bloggaren och influensern MalenaMi och gillade verkligen hennes sätt att ta bilder och skriva. Den kändes så genuint, varmt och välkomnande. Hon kommer dessutom från Österbotten i Finland där jag också är uppväxt och hade ganska nyligen flyttat till Umeå, precis som jag. Henne ville jag jobba med! Dessutom heter vi båda Malena, vad är oddsen för det? (Så för att göra det mindre förvirrat så skriver jag Malenami om henne…)

Malena Björndahl och jag

Sagt och gjort, jag kontaktade henne och fråga om hon var intresserad att coacha mig inom sociala media och även ta produktbilder åt mig. Vi började med att prata om mig och mitt märke ”Pattern by Malena”, vad det är jag vill förmedla, min ”nisch”, mitt visuella formspråk och hur jag vill kommunicera med mina kunder och följare. Jag fick många kloka råd och bra idéer för hur jag skulle jobba. Och om man scrollar i mitt flöde kan man se ett ”före” och ”efter”, för mig är det väldigt tydligt iaf…

En sak jag tidigare kämpade med var bristen på bra bilder att lägga upp. Jag var ännu inte klar med mina mönster och kunde då heller inte ta bra produktbilder. Men nu när jag började komma i det skedet och Malenami tog så vackra bilder på sig själv och sina barn i mina kläder, ja, då blev det ju väldigt mycket lättare också. Under vintern gick jag även en fotokurs för att lättare kunna använda min systemkamera. Jag har haft den kameran i kanske 10 år, men det är mest de olika auto-lägena som använts. Nu blev det även lättare för mig att ta bättre bilder, både till sociala media men också till sömnadsbeskrivningen.

Malenami och sonen i Hazelhen Tee och Fieldfare joggers

Under tiden som Malenami coachade mig pratade vi också mycket om kläder och design. Hon nämnde att hon och hennes familj skulle till Thailand under vintern (innan pandemin hände) och hurudana plagg hon önskade att hon hade till sig själv och barnen. Vi började spinna vidare på detta och bestämde oss för att göra ett samarbete, ett CoLab. Hon får göra det hon är bra på, designa kläderna och fotografera och jag får göra det jag är bra på, konstruera mönster och sy dem. Jag har alltid jobbat i team tidigare och att få samarbeta och bolla idéer med någon igen var så skönt!

 Hummingbird tunikan och byxan för barn är de första plaggen i vår gemensamma kollektion. Vi hade (och har fortfarande) planer för en större sommarkollektion för linneplagg till både dam, barn och baby, men tiden under våren räckte inte till att färdigställa alla mönster tyvärr. Men det kommer ju nästa sommar också, så fortsättning följer!

Alla bilder är tagna av Malenami.

Lämna ett svar