Okategoriserad

Vad är nästa på min att-göra-listan

Måndag och tillbaka till jobbet igen! Jag är lyckligt lottad och tycker det är ganska skönt att starta upp en ny arbetsvecka. Man får samla tankar (hus-projekt och livlig 2-åring har tendens att göra tankarna rätt splittrade…), skriva veckans plan och på ett ungefär bestämma vad ska göras när.

Jag tänkte därför dela med mig hur min att-göra-lista ser ut och hur en arbetsvecka kan vara för mig.

Direkt på måndag morgon skriver jag ner veckans plan. Det hjälper mig att prioritera och planera. Det är sällan hela veckans plan blir gjord, men då flyttas punkterna över till nästa vecka. Vissa saker är väldigt konkreta och måste göras vissa datum, som att betala fakturor, moms, se till att mejla in underlag för bokföring etc. Andra är lite mera diffusa, som att jobba med sociala media och marknadsföring. Det är också detta som tyvärr ofta skjuts upp till nästa vecka (och nästa och nästa…) Jag har flera inlägg jag vill skriva, men att ta sig den tiden är svårt. Som egenföretagare måste jag jobba med detta, marknadsföring via sociala medier är enda sättet för mig att nå ut med mina produkter. Men, jag är ju egentligen mönsterkonstruktör, så det ”känns” inte riktigt som att jag jobbar när jag tex. skriver detta inlägg. En inställning jag jobbar på att förändra…

Måndag brukar också vara dagen jag gör alla måste-saker. För det mesta jobbar jag undan kunduppdrag vartefter det kommer, men måndag brukar vara dagen jag fokuserar på detta. Kunduppdrag har också prio ett för mig, så efter att de är gjorda vet jag mer hur mycket tid jag har att lägga på annat.

Senaste tiden har det varit väldigt lugnt med uppdrag till kunder och jag har därför fokuserat på mina egna mönster. Fieldfare joggers är nu lanserade både på engelska och svenska, så skönt att äntligen vara klar med dem. Nu är det marknadsföring som gäller, parallellt med att avsluta nästa produkt. Fieldfare joggers är ett basmönster och jag vill visa olika ”hacks” man kan göra och hur man anpassar passformen till sin egen kropp. Och jag har bestämt en sak. Jag kommer inte fokusera på sömnadstekniker eller sömnadsdetaljer. Det finns så många som är bättre på det än vad jag är, så jag kommer istället ge tips om var du kan hitta denna info. Jag kommer istället fokusera det jag är bra på, hur du ska justera och jobba med ditt mönster! För ett par veckor sedan frågade jag i facebook-gruppen ”Vi sytokiga” vilka passformsjusteringar ni vill lära er och vad ni oftast behöver göra. Och OJ, vilken respons jag fick! Ni är med andra ord väldigt intresserade av att lära er mer om detta och det passar ju perfekt för mig! Nästa steg kommer alltså att börja skriva inlägg, både på bloggen och Instagram, om hur du använder mina mönster och hur du kan förändra dem. Min åsikt är ju att ett mönster är en utgångspunkt, men att den som syr ska kunna göra mönstret mera personligt, både design och passformsmässigt. Det här känns jättekul att skriva om och listan på justeringar jag vill prata om är lång!! Jag vill göra allt på en gång, men får ta en sak, en justering i taget helt enkelt.

Jag har ju även ett till mönster jag snart vill lansera! Det är Hazelhen tee för baby, barn och dam. Jag ett första utkast på texten, jag har bilder, jag har en mall för hur sömnadsbeskrivningen ska se ut, materialberäkningen är nästan klar osv. Nu är det ”bara” att knyta ihop säcken och avsluta det och jobba med layouten. Detta ser jag inte alls fram emot, inte mitt favoritjobb… Därför frågade jag om Johanna från The last stich istället kunde hjälpa mig med detta. Jag har tidigare hjälpt henne med gradering av hennes mönsterleggings och vi har haft ett jättebra samarbete. Hon jobbar som journalist och kan detta mycket bättre än vad jag kan, så jag blev så glad att hon kunde hjälpa mig. Fokusera på det du är bra på, annars tar det bara extra lång tid och resultatet blir oftast inte lika bra… (Min plan när jag startade företag var att själv sköta den rullande bokföring. Den tanken gav jag upp efter 10 min genomgång med en bokförare. Mycket nöjd över det beslutet.)

Så ser min vecka ut. Göra några kunduppdrag, planera och jobba med marknadsföring för Fieldfare joggers, planera och förbereda för passformsjusteringar/”pattern-hacks” och skicka över info-paket till Johanna. Och så finns det ju massor med andra saker också. Prata ekonomiska situationen med min bokförare inför föräldraledighet. Ta bilder till Instagram, en ständig punkt på min lista som alltid skjuts fram. Jag skulle vilja sy prover, men det får vänta tills kontoret är färdigrenoverat. Och en del administrativa saker också, tråkiga men nödvändiga.

Nu kan jag checka av punkten ”skriva ett inlägg om veckoplanering” och gå vidare till nästa! Hoppas din vecka också börjar bra!

Lämna ett svar