Okategoriserade

Om mig och mitt företag

Äntligen har jag en egen hemsida och blogg för Pattern By Malena!! Vi inleder med en presentation om mig och mitt företag!

Jag heter Malena och startade eget bolag hösten 2018. Mitt företag heter Umeå Formgivning och Mönster AB och du hittar den hemsidan här. Jag jobbar främst som frilansande mönsterkonstruktör, ibland håller jag kurser i sömnad eller drapering och i framtiden kommer jag att ha egna symönster i PDF-format till försäljning under namnet Pattern by Malena. Och så är det några andra projekt och jobb utöver det också, det roliga med att vara ”egen” är ju att arbetsuppgifterna kan variera.

Som mönsterkonstruktör ansvarar jag för kläders passform. Jag ritar mönsterdelar för hur t.ex. framstycket, bakstycket, ärm och krage ska klippas ut, ser till att allt passar ihop och får rätt siluett och passform när alla delar är ihopsydda. Man ritar mönstret i en basstorlek och sedan graderar man mönstret i fler storlekar. Jag gör detta i ett CAD-program som heter Modaris Lectra. Då kan man mejla över filerna till leverantörer som kan printa ut pappersmönster. Det roliga är att jag kan exportera dessa mönster-filer i PDF format och sedan kan vem som helst printa ut dem på en vanlig kopieringsmaskin.

Hur hamnade jag då här i Umeå? Det har blivit en del städer innan vi bestämde oss för att landa här. Jag är född och uppvuxen i Korsholm utanför Vasa. Under högstadiet och gymnasiet var syslöjden det absoluta favoritämnet och jag sydde en hel del kläder åt mig själv. Jag studerade sedan i Åbo på Yrkeshögskolan Novia på linjen Formgivning med inriktning på beklädnad. Mitt reseintresse väcktes då och jag var på praktik i Benin, Västafrika och i Stockholm på Filippa K. Och studerar man inom textilbranschen är sannolikheten rätt hög att man hamnar i Borås också, det är ju Sveriges textilmecka.

Efter studierna började jag arbeta på H&M och flyttade till Stockholm. Jag har jobbat inom H&M koncernen sedan dess, men med lite olika tjänster. Jag började som mönsterassistent på H&M+, sedan mönsterkonstruktör på stickat och jersey på Ladies Modern Classic. Efter det bodde vi i Shanghai i två år där jag jobbade med flickkläder. Därefter gick jag tillbaka till Modern Classic en snabb sväng för att till sist jobba på Arket med deras barn och babykollektion. Jag har alltså gått från att jobba med plusstorlekar till babykläder, en väldigt rolig resa! Och det var när vi fick vår egna lilla baby som tankarna på Umeå föddes. Vi ville flytta närmare våra familjer, ha hus, trädgård och bil och vara närmare naturen. Umeå blev en perfekt mittenpunkt mellan våra familjer och dessutom en lagom stor stad. Det stora kruxet var ju jobbet. Umeå är inte riktigt känt för att vara en stor textilstad, så att få anställning på ett klädföretag var ganska osannolikt. Då var det bara att starta eget!

Att driva eget har aldrig varit något jag strävat efter, så det var otroligt tufft att säga upp min trygga anställning. Men nu efter ett år börjar jag känna mig lite mera varm i kläderna. Det är fortfarande massvis med saker jag har att lära mig, speciellt när det kommer till det byråkratiska och allt som har med skatt, moms och bokslut att göra. Som tur finns det ju andra som kan detta bättre… Min oro över att inte ha tillräckligt med jobb och kunder börjar lägga sig, men den kommer nog aldrig att försvinna. Hittills har jag fått chansen att jobba med några olika företag och kunder, bl.a. Sigr som designar cykelkläder, Better Bodies och största kunden hittills har varit min gamla arbetsgivare H&M. Jag har främst jobbat med att konstruera mönster i grundstorlek och för vissa kunder har graderat deras mönster i olika storlekar. Det har varit riktigt roliga uppdrag och man lär sig så mycket när man jobbar med andra.

I framtiden planerar jag göra mer inlägg och djupdyka i allt detta. Och om du har något du undrar över eller vill läsa mer om är det bara att mejla eller skiva en kommentar! Du hittar mig på instagram på @patternbymalena och @formgivningochmonster

5 Comments

 • Justin

  Long time supporter, and thought I’d drop a comment.

  Your wordpress site is very sleek – hope you don’t mind me asking what
  theme you’re using? (and don’t mind if I steal it? :P)

  I just launched my site –also built in wordpress like yours– but the theme
  slows (!) the site down quite a bit.

  In case you have a minute, you can find it by searching for ”royal cbd” on Google (would appreciate any feedback)
  – it’s still in the works.

  Keep up the good work– and hope you all take
  care of yourself during the coronavirus scare!